Historie

Print

De winter van 1963 was een hele lange. "We wisten van gekkigheid niet wat we moesten doen en toen hebben we maar een ijsbaan opgericht" vertelt Arie van Mourik. Cees Verweij: “We hebben toen van half december tot half maart in het vorstverlet gelopen, en het vroor soms wel 20 graden” Het Merwedekanaal bevroor in een mum van tijd. Omdat er niet kon worden gevoetbald organiseerde Brederodes, ter hoogte van de Biezenbrug, schaatswedstrijden voor de jeugd. Dat heeft, op 13 februari in café Pijls (het huidige Het Fust), geleid tot het oprichten van een ijsvereniging. Theo Gijsbers was de voorzitter (tot zijn dood in 1994). Verder zaten er in het bestuur: Henk Verweij, Kees van den Ham, Arie van Mourik, Dolf Gijsberts, Jan van de Bij en Bert Homburg.
 

“Van houtfabriek Van der Kwast kregen we materiaal om een keetje te timmeren”, herinnert Arie van Mourik zich. “Daar verkochten we koffie en warme chocolademelk. We zijn die winter goed doorgekomen, en het jaar erna zijn we aan de buitenlandpoort de gracht opgegaan. We hadden houten palen geslagen waar snoeren met gekleurde lampjes in waren gehangen. In jeugdgebouw Het Klooster hebben we tal van acties gehouden om aan geld te komen: bingo- en discoavonden, rad van avontuur en verlotingen.”

 

Schaatsen op het kanaal

 

Met hulp van burgemeester drs Pieter jonkheer Beelaerts van Blokland kreeg IJsvereniging De Bosbaan (vernoemd naar de locatie die men bij de oprichting in gedachten had) al snel de huidige locatie tot zijn beschikking (1967). Een kade werd gemaakt, een watermolen geplaatst, een flinke winter en er kon geschaatst worden! Voordelen van de nieuwe locatie boven de gracht was dat er meer ruimte was, maar ook dat het water veel schoner was dan het water van de gracht, waardoor het veel veiliger is.
 

“Op 4 september 1971 heeft wethouder Wim Veen de eerste steen gelegd van ons clubhuis”, laat Gerard Steehouder weten, ook al een van de vrijwilligers van het eerste uur. “Toen het klaar was –kostenplaatje van 10.000 gulden- is het geopend door burgemeester Van Wijk.

Vanaf ongeveer 1975 was mevrouw Gijsberts jeugdbegeleider van De Bosbaan, zowel voor kunstschaatsen (in Dordrecht) als lange-baanschaatsen (in Utrecht). Niet alleen in de wintermaanden werd getraind, maar ook in de zomer werd er hard gelopen. Nog steeds wordt er op dinsdag vanuit de Bosbaan hardgelopen.

Het aantal ijsdagen vanaf februari 1963 tot 1992 is 264 dagen. Gemiddeld ongeveer 9 per seizoen! 1986 was een topjaar met 24 ijsdagen. In het laatste decennium zijn er 6 jaren geweest met geen ijs. Daarna volgden er weer een aantal jaren met ijs (2009/10, 2010/11, 2011/12, 2012/13), zodat Vianen de schaatsen weer onder kon binden! 
 

De locatie aan de Beukenlaan heeft altijd een multifunctioneel karakter gehad. Ooit is het Sterrenfestival er begonnen. Ook streek het straatvoetbaltoernooi er al snel neer. Daarnaast was het de uitvalsbasis voor de Stratenloop op Koninginnedag en startten veel elftallen van Brederodes er met de voorbereiding op een nieuw seizoen. Sinds jaar en dag wordt er door een dertigtal senioren, merendeels FNV’ers, elke donderdagmiddag geklaverjast. Er wordt hard gelopen door de loopgroep De Bosbaan en het terrein is gebruikt door kinderen met een verstandelijke handicap, een kinderdagverblijf uit Zeist en in 2012 is het terrein nog gebruikt voor de spelletjes van KidzFun.
 

De windvanger die op de nieuwe lichtmasten zijn geplaatst (2012), heeft altijd al op een mast gestaan op de ijsbaan.
Deze schaatser is gemaakt door Theo Gijsberts. Hij is voorzitter en medeoprichter van de ijsbaan geweest tot zijn overlijden.
Ook heeft hij het bord bij de ingang (inmiddels vernieuwd in 2012) en de schaatser die op de muur van de kantine hangt gemaakt.

Learn to play poker How To Play Poker and the best poker site is party poker
Copyright 2011 Historie.
Joomla Templates by Wordpress themes free